Щодо синхронізації енергосистеми України з енергосистемою континентальної Європи

НЕК «Укренерго»Синхронізація енергосистем України та Молдови з енергооб’єднанням країн континентальної Європи ENTSO-E можлива ­– ключовий висновок дослідження, проведеного Консорціумом ОСП ENTSO-E у межах підготовки до інтеграції енергосистеми України до європейської мережі, яка запланована на 2023 рік.

Проведення досліджень статичної та динамічної стійкості енергосистем України та Молдови при синхронній роботі з енергосистемою континентальної Європи передбачено Каталогом заходів, який є невід’ємною складовою Угоди про майбутнє приєднання енергосистеми України до енергосистеми країн континентальної Європи ENTSO-E. Дослідження проводилося Консорціумом ОСП ENTSO-E, з яким у 2019 році НЕК «Укренерго» підписала відповідний Сервісний контракт.

Головна мета досліджень – дослідити можливість синхронізації енергосистеми України та Молдови з енергосистемою континентальної Європи, а також визначити можливі технічні перешкоди на шляху до синхронізації та заходи для їх усунення. Дослідженням передувала значна робота, проведена НЕК «Укренерго» впродовж 2019-2020 років. Зокрема, проведено тестування на 11 блоках 8-ми українських ТЕС, ТЕЦ та ГЕС, а також на чотирьох блоках АЕС. Результати тестувань разом з усіма іншими необхідними даними було передано Консорціуму для створення математичної моделі енергосистем та проведення відповідних досліджень. Усі проведені роботи забезпечили виконання НЕК «Укренерго» вимог Каталогу заходів у частині проведення досліджень щодо можливості синхронізації, результатом яких стало надання позитивного висновку Консорціуму.

Зокрема, з точки зору статичної стійкості, синхронне об’єднання енергосистем України та Молдови з енергосистемою континентальної частини ENTSO-E можливе без будь-яких додаткових заходів та будівництва або модернізації інфраструктури.

За результатами досліджень динамічної стійкості було виявлено міжсистемні слабкозатухаючі низькочастотні коливання, демпфування яких в режимах мінімальних навантажень недостатнє. З метою підвищення демпфування міжсистемних низькочастотних коливань при об’єднаній роботі енергосистем було визначено комбінації необхідних до впровадження контрзаходів, що включають в себе, зокрема:

  • переналаштування існуючих стабілізаторів енергосистеми (PSS), які встановлені на генеруючих одиницях ТЕС, ГЕС та ГАЕС;
  • переналаштування існуючих систем збудження блоків АЕС;
  • встановлення компенсуючих пристроїв на об’єктах ОЕС України.

Переналаштування стабілізаторів енергосистеми на ТЕС, ГЕС та ГАЕС, а також переналаштування систем збудження АЕС дозволить значно посилити демпфування міжсистемних низькочастотних коливань та не вимагає значних фінансових затрат ні зі сторони НЕК «Укренерго», ані зі сторони генеруючих компаній. Такі переналаштування можливо здійснити вже найближчим часом.

Наступним кроком, який необхідно виконати в рамках інтеграції енергосистем України та Молдови до ENTSO-E є проведення системних випробувань блоку регулювання Україна/Молдова в ізольованому режимі роботи, тобто відокремлено від енергосистем Росії, Білорусі та ENTSO-E. Варто зауважити, що на період проведення випробувань «острів Бурштинської ТЕС», який наразі працює синхронно з європейською енергосистемою, буде приєднано до ОЕС України. Передбачається, що такий режим роботи енергосистеми України триватиме кілька днів взимку та влітку 2022 року. Наразі розроблено та затверджено ENTSO-E програму проведення системних випробувань блоку регулювання Україна/Молдова в ізольованому режимі роботи Результати випробувань стануть основою для прийняття рішення про початок пробної синхронної роботи енергосистем України та Молдови з енергосистемою ENTSO-E. Остаточна синхронізація запланована на 2023 рік.

Огляд дослідження синхронного об’єднання енергосистем континентальної Європи та України/Молдови розміщено на сайті НЕК «Укренерго» в розділі «Євроінтеграція»

Може зацікавити

ENTSO-E