ENTSO-E

Український системний оператор з 1 січня 2024 року матимете статус повноправного члена в ENTSO-E

НЕК «Укренерго» отримало повноправне членство в Європейській мережі операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E. Таке рішення 14 грудня прийняв вищий керівний орган ENTSO-E – Генеральна Асамблея під час свого засідання. З 1 січня 2024 року оператор української енергосистеми стане 40-м повноправним членом об’єднання.

Членство Укренерго в ENTSO-E відкриває новий етап співпраці українського та європейських операторів енергосистем як рівноправних учасників європейського енергетичного простору.

Набуття «Укренерго» юридичного статусу члена ENTSO-E – наступний крок на шляху євроінтеграції української енергосистеми. Він став можливим зокрема і після того, як в листопаді 2023 року ENTSO-E оголосила про завершення проєкту синхронізації з Україною та підтвердила успішне виконання українським оператором ключових технічних вимог, необхідних для забезпечення постійного з’єднання між енергосистемами континентальної Європи та України.

«Члени ENTSO-E керуються спільною відповідальністю для забезпечення енергетичного переходу та збереження світла в Європі. Вітаючи Укренерго як члена асоціації, підкреслюється прагнення ENTSO-E зміцнювати співпрацю між ОСП на загальноєвропейському рівні з метою підвищення безпеки, стійкості та надійності об’єднаної енергосистеми», – йдеться в офіційному повідомленні ENTSO-E. В Асоціації європейських ОСП підкреслили, що над досягненням такого рівня інтеграції вони співпрацюють з «Укренерго» з 2017 року.

Що означає статус члена ENTSO-E для НЕК «Укренерго»

  • Укренерго зможе голосувати під час засідань Генеральної Асамблеї ENTSO-E

    Це означає, що український оператор енергосистеми братиме участь у прийнятті річної програми роботи ENTSO-E, яка визначає пріоритети роботи Асоціації щодо ключових питань: ринку електричної енергії, розвитку транс’європейської енергетичної інфраструктури, управління ризиками в енергетиці. Рішенням Асамблеї також ухвалюється такі важливі документи  як 10-річний План розвитку європейської мережі та стратегії щодо подій, які суттєво впливають на технічні, безпекові, ринкові чи фінансові умови роботи операторів системи передачі Європи.

  • Укренерго зможе брати участь в Правлінні ENTSO-E з правом голосу

    Це означає, що український оператор братиме участь у підготовці пропозицій до річної програми роботи ENTSO-E, а також у розробці пропозицій та рекомендацій для Асамблеї щодо стратегічних пріоритетів співпраці операторів та ключових рішень.

  • Укренерго братиме участь в Комітетах ENTSO-E та в їхніх робочих групах

    Це означає, що Укренерго братиме участь у Комітетах з ринкових питань, розвитку мережі, досліджень, розвитку та інновацій, інформаційно-комунікаційних технологій. Також «Укренерго» може брати участь у розробленні Мережевих кодексів – правил роботи, які сприяють інтеграції та ефективності ринку електроенергії; у розробленні і затвердженні регіональних інвестиційних планів, та працювати в групі з правових та регуляторних питань.

Збинек Болдіш, президент ENTSO-E, відзначив: «Від імені Генеральної асамблеї ENTSO-E я хотів би привітати Укренерго з приєднанням до ENTSO-E в якості повноправного члена. Це досягнення є кінцем однієї подорожі та початком іншої. Перша подорож ознаменувалася екстреною синхронізацією 16 березня 2022 року, підписанням угоди про членство в якості спостерігача в квітні 2022 року та завершенням проєкту синхронізації 28 листопада 2023 року. Зараз ми починаємо новий шлях, де Укренерго займе своє повноцінне місце серед європейських ОСП. Разом ми будемо сильнішими у просуванні та розбудові стійкої, стабільної та інтегрованої європейської електромережі.»

Володимир Кудрицький, голова правління НЕК «Укренерго», зазначив: «Об’єднання української енергосистеми з мережею континентальної Європи, а тепер і отримання НЕК «Укренерго» статусу повноправного члена ENTSO-E знаменують досягнення ще однієї важливої віхи для України на шляху до євроінтеграції. Це – важливий історичний крок, який значною мірою сприятиме підвищенню енергетичної безпеки, стійкості нашої енергосистеми, а також стабільності електропостачання. Ми вдячні нашим європейським партнерам за довіру та можливість налагодити повномасштабну та всебічну співпрацю в рамках ENTSO-E.»

Довідково
ENTSO-E
, Європейська мережа операторів систем передачі електроенергії, є асоціацією для співпраці європейських операторів систем передачі (ОСП). 40 ОСП, які представляють 36 країн, відповідають за безпечну та скоординовану роботу європейської електроенергетичної системи, найбільшої об’єднаної електричної мережі у світі. На додаток до своєї основної, історичної ролі в технічній співпраці, ENTSO-E також є спільним голосом ОСП.
НЕК «Укренерго» є оператором системи передачі електроенергії в Україні. Компанія виконує функції оперативно-технологічного управління об’єднаною енергетичною системою України, а також передачі електроенергії магістральними електромережами від об’єктів генерації до розподільних мереж. Укренерго забезпечує технічну можливість експорту та імпорту електроенергії із сусідніми країнами. На українському ринку електроенергії Укренерго виконує функції адміністратора комерційного обліку та адміністратора розрахунків.

НЕК «Укренерго»

Може зацікавити

Слідами енергетичних новин
Ворог не полишає планів позбавити українців світла