Сезон відбору газу з українських ПСГ 2020-2021: ключові результати

30 квітня завершився один із найдовших сезонів відбору газу з українських ПСГ. Сезон, що тривав рекордні 194 дні, став першим для незалежного Оператора газосховищ після проведення анбандлінгу. Він відзначився найвищими за сім років обсягами відбору – 13,2 млрд куб. м, диверсифікацією послуг та стрімким збільшенням портфоліо клієнтів, що підтверджує високий попит та інтерес світових трейдерів до ринку зберігання газу в Україні.

Відбір газу з ПСГ

У квітні 2021 року з українських ПСГ відібрано 0,7 млрд куб. м газу. Загалом за період сезону відбору 2020/2021 із підземних газосховищ відібрали 13,2 млрд куб. м газу. Для порівняння, обсяги відбору сезону 2019/2020 були удвічі нижчими та становили 6,1 млрд куб. м газу.

Використання послуг «Митний склад» та «short haul»

Станом на 01.05.2021 іноземні трейдери зберігають у режимі «Митний склад» 4,6 млрд куб. м газу. Це майже в 4 рази більше, порівняно з аналогічним періодом минулого року. З них у «short haul» режимі накопичено 3,4 млрд куб. м.
Компанії-резиденти зберігають в режимі «Митний склад» 0,54 млрд куб. м, що в 2,2 рази менше ніж в аналогічний період 2020 року. Із них обсяг газу, закачаного до ПСГ в режимі «short haul», дорівнює 0,46 млрд куб. м.
Високий попит на послугу зберігання газу в режимі «Митний склад» та транспортування за спеціальним тарифом «short haul», яким відзначився минулий сезон відбору, був пов’язаний, зокрема, і з укладенням нового контракту на транзит російського газу, що дало можливість Оператору ГТС, як продовжити транспортування газу за межі України, так і наростити обсяги постачання газу до вітчизняних ПСГ.

Запас природного газу в ПСГ

Станом на 01.05.2021 запас природного газу у підземних газосховищах становив 15,1 млрд куб. м газу, що на 8,3% менше аналогічного періоду минулого року.

«Цей сезон відбору був особливим для Оператора газосховищ. Свою роль відіграли дві групи факторів. З одного боку, сприятлива цінова кон'юнктура, зокрема різниця у цінових котируваннях на газ влітку та взимку, а також вигідні тарифи на зберігання газу в українських ПСГ. З іншого боку, свою ефективність підтвердили нові бізнес-процеси компанії, які ми налаштовували весь минулий рік. Вперше українські газосховища працювали для забезпечення опалювального сезону не тільки в Україні, а й у країнах ЄС, адже газ у наших підземках зберігали, і продовжують зберігати, десятки компаній-нерезидентів», – зазначив Сергій Перелома, т.в.о. генерального директора Укртрансгазу.

Укртрансгаз

Може зацікавити