НКРЕКП схвалила умови для проходження випробувань об’єднаної енергосистеми України в ізольованому режимі

НКРЕКП29 грудня 2021 року НКРЕКП  постановою № 2992 затвердила зміни до Кодексу системи передачі, які дозволять провести системні випробування в ізольованому режимі роботи об’єднаної енергосистеми (ОЕС) України в складі енергосистем України та Молдови.

Проведення системних випробувань блоку регулювання у складі ОЕС України та ЕС Молдови в режимі ізольованої роботи від енергооб’єднання країн СНД та Балтії та енергосистеми ENTSO-E передбачено Угодою про умови майбутнього приєднання енергосистеми України до енергосистеми континентальної Європи.

Основною метою випробувань є підтвердження стійкої та надійної роботи блоку регулювання в ізольованому (острівному) режимі, який може виникнути внаслідок аварійної ситуації або спрацювання спеціальних схем захисту при синхронній роботі з енергосистемою ENTSO-E.

Зміни до Кодексу системи передачі забезпечать:

  • запровадження технічних умов для максимізації та гарантії наявності необхідних обсягів первинного резерву в енергосистемі;
  • просування в напрямку виконання Угоди про умови майбутнього об’єднання енергосистеми України та Молдови з енергосистемою континентальної Європи;
  • підвищення стабільності роботи об’єднаної енергосистеми України;
  • умови для поступового розвитку та надійного функціонування паливно-енергетичного комплексу України.

Також постановою від 29.12.2021 № 2972 передбачено при ізольованому (острівному) режимі роботи включення до складу торгової зони «ОЕС України» торгову зону «Острів Бурштинської ТЕС».

Регулятор наголошує, що успішне проведення випробувань стане черговим кроком на шляху до синхронізації енергосистеми України з енергосистемами континентальної Європи ENTSO-E.

Може зацікавити

ДніпроГЕС