Інтеграція України до ENTSO-E: за крок до енергетичної незалежності

Інтеграція України до ENTSO-E: за крок до енергетичної незалежності

Напередодні саміту «Україна – ЄС»

Синхронне об’єднання енергосистем України та Молдови з ENTSO-E можливе та не потребує додаткових заходів. Про це йдеться у дослідженні статичної стійкості енергосистеми України, яке проводив Консорціум операторів системи передачі ENTSO-E у межах підготовки до інтеграції енергосистеми України в енергомережу континентальної Європи, запланованої на 2023 рік.

Про це повідомив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький на форумі «Інтеграція України до ENTSO-E: за крок до енергетичної незалежності».

Захід, організований НЕК «Укренерго» за підтримки Міністерства енергетики України,  відбувся 11 жовтня у Києві напередодні саміту Україна – ЄС за участі Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, Єврокомісара з енергетики Кадрі Сімсон, Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної, Міністра енергетики України Германа Галущенка, голови Правління ENTSO-E Йоахіма Ванзетти, голови НКРЕКП Валерія Тарасюка, голови Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та ЖКП Андрія Геруса, голови Секретаріату Енергетичного Співтовариства Янеза Копача, народних депутатів України, представників посольств, міжнародних фінансових організацій, європейських системних операторів та інших гостей.

«На сьогодні НЕК «Укренерго» фактично отримало фінальну версію звіту з оцінки статичної та динамічної стійкості роботи енергосистем України, Молдови та енергооб’єднання континентальної Європи ENTSO-E. Щодо дослідження статичної стійкості – висновок однозначний – українська енергосистема не потребує жодних додаткових заходів для синхронізації з європейською. Щодо дослідження динамічної стійкості – було виявлено лише в одному з багатьох сценаріїв певні технічні  проблеми, які усуваються досить легким набором технічних заходів. Це переналаштування систем керування потужністю на теплових і гідроелектростанціях. Це захід, який не потребує ніякого нового мережевого будівництва і може бути виконаний за декілька місяців. Він також не потребує значних інвестицій чи фінансових ресурсів. Фактично це дуже оптимістичний для нас попередній результат досліджень, який ще має бути офіційно затверджений ENTSO-E», – зазначив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Офіційна презентація результатів дослідження Консорціуму ENTSO-E про можливість синхронної роботи української та європейської енергосистем запланована в листопаді 2021 року.

Єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон наголосила на тому, що Україна має підтримку з боку Єврокомісії в процесі інтеграції в ENTSO-E. «Європейська комісія висловлює свою підтримку процесу інтеграції України до ENTSO-E і рада поглибленню співпраці, адже наша спільна кінцева ціль – повна синхронізація енергосистем, яка є взаємовигідною для обох сторін», – сказала Кадрі Сімсон.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив, що приєднання до ENTSO-E є тим самим енергетичним безвізом, який відкриває для нашої країни нові можливості та наближає нас до Європи. «Від’єднання української енергосистеми від енергосистеми РФ призведе до втрати стратегічного впливу останньої на електроенергетичну галузь не лише в Україні, а й в європейських країнах», – сказав він. Крім цього, Прем’єр-міністр підкреслив, що синхронізація ОЕС України з ENTSO-E повинна підвищити її стійкість, загальний технологічний рівень та безпеку електропостачання.

Голова правління ENTSO-E Йоахім Ванзетта зазначив, що члени ENTSO-E висловлюють ентузіазм стосовно приєднання України, оскільки обидві сторони отримають свої вигоди. «Основні принципи, на яких працює ENTSO-E, – це безпека постачання, координація між системними операторами та енергетичний перехід. Об’єднання України з ENTSO-E має відповідати цим принципам, і в майбутньому ми очікуємо підвищення безпеки електропостачання і більш сталого розвитку в секторі», – сказав Йоахім Ванзетта.

Нагадаємо, що наразі українська енергосистема працює синхронно з енергосистемами Росії та Білорусі. Водночас Україна вже виконала основні технологічні заходи, передбачені Угодою про умови майбутнього об’єднання енергосистем України з енергосистемою континентальної Європи ENTSO-E.

Наступним кроком до синхронізації енергосистем  України та Молдови з ENTSO-E стане тестування їхньої роботи в ізольованому від Росії та Білорусі режимі, яке триватиме кілька днів взимку та влітку 2022 року.

У разі успішного проходження ізольованого режиму роботи у 2022 році має відбутися перехід на пробну паралельну роботу енергосистеми України з ENTSO-E. Остаточна синхронізація запланована на 2023 рік.

НЕК «Укренерго»

Може зацікавити

GreenExpo 2024
Іван Плачков